לראשונה הצליחו מדענים לצלם את הדג המסתורי, שקרוי על שם המפלצת היוונית האגדית. החוקרים לא בטוחים ב-100 אחוזים שאכן זה הדג שצילמו
כמו החיה המיתולוגית מיוון שעל שמה נקרא, דג הכימרה – הידוע בכינויו “כריש רפאים” – הוא יצור מסתורי שבקושי נראה אי פעם. מראהו כולל כמה מאפיינים מוזרים במיוחד.
עיניו של הדג, ששוחה בתחתית האוקיינוס, הן חיוורות, ונראות מתות. במקום שבו אמורות להיות שיניו נמצאות פלטות קרניות שבהן משתמש כריש הרפאים כדי ללעוס את מזונו.
הראשים שלהם מעוטרים בנקודות אזוטריות, בדומה לשאריות צלקות של חתכים עתיקים. לזכרי הכימרה יש אברי מין הניתנים למשיכה פנימה – והם נמצאים על קדמת ראשם. הכינויים האחרים של היצור היחידני – דג עכברוש, דג ארנב, דג מפחיד – רומזים עד כמה מוזרה הופעתם החיצונית של הכימרות.
כעת מאמינים מדענים כי הצליחו לצלם בווידאו פריט של כריש הרפאים שמעולם לא צולם קודם לכן: כימרה עם אף כחלחל. הסרטון האמיתי צולם ב-2009, אבל רק באחרונה פורסם על ידי “מכון המחקר הימי במפרץ מונטריי”, יחד עם דו”ח שחיברו החוקר לוני לונדסטן ועמיתיו במכון.
לפי שש שנים שלחו חוקרים ממכון המחקר כלי רכב תת-ימי המופעל בשלט רחוק לכמה צלילות במימי מרכז קליפורניה והוואי. הצילומים של הצוללת נעשו בעומק של 2,100 מטר. כשהרובוט חזר, הצילומים הפתיעו את החוקרים: בסרטון נראה פריט של כריש הרפאים שקודם לכן נצפה רק בדרום-מערב האוקיינוס השקט.
לפי המחקר, לונדסטן התייעץ עם שלושה מומחים לדג זה, שצפו בסרטון של משלחת הצלילה. כולם אכן סברו שהדג שנלכד בעדשת המצלמה הוא כימרה ממין הידוע באף המחודד והכחלחל שלו.
ובכל זאת, לונדסטן ועמיתיו למכון לא יכולים להיות בטוחים ב-100 אחוזים שאכן מדובר בדג זה, על אף המאפיינים הגופניים הדומים שלהם. מסיבה זו מתייחס המאמר שלהם לדג כ”הידרולגוס סי-אף.טרולי”, וזאת במקום שמו המדעי הידרולגוס טרולי. המכון הוסיף שכדי להיות בטוחים לחלוטין יצטרכו החוקרים ללכוד את הדג עצמו ולשלות אותו מחוץ למים.
“קל הרבה יותר לומר מלעשות זאת”, ציינו אנשי המכון, “בגלל שהדגים הללו באופן כללי גדולים, מהירים וזריזים מדי מכדי שיוכלו לתפוס אותם. אם וכאשר החוקרים יצליחו להניח את ידיהם על הדגים הללו, הם יוכלו לבצע מדידות מדויקות של זימיהם וחלקי הגוף האחרים שלהם, וכן לבצע בדיקות די-אן-אי של הרקמות שלהם”.
פעולה כזו תאפשר להם להוריד את ראשי התיבות “סי-אף” מתיאורו של הדג, או שאולי זה יוביל לחלופה מסעירה יותר: שאולי הם גילו מין חדש של כריש רפאים.
“אם היצורים הללו יתגלו כאותו מין של כריש הרפאים שזוהו ליד קליפורניה, תהיה זו עדות נוספת לכך שבדומה לדגי מעמקים רבים אחרים, הכימרה הזאת באמת יכולה להסתובב בכל הים”, נאמר בדבר המכון.
הכימרה מחודדת האף הכחול התגלתה בראשונה על ידי החוקרת דומיניק דידיה דגיט ב-2002, במים העמוקים שמסביב לאוסטרליה, ניו-זילנד וקלדוניה החדשה. דגיט, שאז שימשה כאוצרת משנה לחקר הדגים באקדמיה למדעים בפילדלפיה, אמרה ב-2002 לסוכנות הידיעות “אי-פי” כי נתנה לדג את שמו המדעי על שם האמן ריי טרול מאלסקה, בגלל שהם חולקים את אהבתם לדגים אלה.
לקריאת הכתבה באתר NRG לחץ כאן