חברי יקרים !
כמו בכל תחום, גם תחום הדייג משתדרג ומתפתחות שיטות דייג שונות .
Slow Pitch היא ה”שיטה” החמה, שסחפה אחריה אלפי חובבים בעולם הדייג .
השיטה הומצאה על ידי Norihiro Sato ביפן וסחפה אחריה את השוק היפני, לאחר מכן התפרסמה בשוק האסייתי וכמובן לעולם המערבי .
בכל שוק קיימים שינויים מינוריים, בציוד והעדפות כאלה ואחרות, פה אני יעסוק במה שקשור לשוק הישראלי וינסה להסביר ולתאר על פי עבודה וניסיון אישי ולא על ידי תרגום מאמר כזה או אחר, שנכתב על ים אחר ודגי מטרה שאנחנו לא מכירים, פה אני יתמקד על זנים מקומיים, עומקים רלוונטיים, ותנאי ים תיכון .
אני יחלק את זה לפרקים וכל פרק יעסוק בנושא ספציפי עם נגיעה קלה בנושא אחר שמתקשר לאותו הסבר אבל ללא התעמקות כדי לאפשר הבנה טובה יותר .
יש שינסו להבין את השיטה במושגים של גיג רגיל או גיג לייט וזאת טעות, החשיבה פה שונה, זה לא גיג לייט ולא גיג רגיל, פה מדובר ברגש ואומנות מה שלא הכרתי בשני הסגנונות הקודמים .
נתחיל בהסבר עבודה עקרוני אך זה עובד .
ב Slow Pitch אנחנו משתמשים במקלות הבנויים יחידה אחת, באורכים ממוצעים של 1.95 מטר ,עם אקשן Xfast , רולר שוכב שיודע לקחת מינימום 93 סמ של חוט, על כל סיבוב ידית שלם וחוט דק PE2 ומטה, אל תדאגו זה רק נשמע מפחיד.
העיקרון הבסיסי נובע מהתנגדות הגיג למים , על מנת לפשט את ההסבר, דמיינו אותכם מחזיקים מקל ב90 מעלות לגוף, לא מזיזים ולא מקפיצים, יש לכם רולר מהיר שיודע לקחת חוט ומהר, עכשיו ניתן סיבוב ברולר מה שמכונה קרנק, נקבל מצב בוא המקל יתכופף למים עקב התנגדות הגיג לעליה ויחזור למצבו הטבעי בהקפצה של הגיג, למצב הזה אני קורא “ריבאונד”, החזרה המהירה הזאת הודות לאקשן של המקל, היא זאת, שמייצרת את ההקפצה כלומר המקל הוא זה שאמור לעבוד ולא אתם .
המקלות מדורגים בשוק בדרגים על פי איכות וחוזק, ישנם רמות חוזק וככל שהמקל בדרגה גבוה יותר, הוא מאפשר עבודה בעומק רב יותר, עם משקל גיג גבוה יותר .
יצרני המקלות המובילים אינם מציינים משקלים מ… ועד, כמו מה שמוכר לנו עד היום .
משקל המקל הוא משקל גיג ממוצע לעבודה .
כלומר בחירת משקל הגיג לעבודה היא קשר ישיר לצורתו וכוח ההתנגדות שלו לעליה ,
אם ניקח לדוגמה מקל דרג A ורמת עוצמה 3, זה מקל עם משקל ממוצע של 150 גרם .
המקל הזה יכול להרקיד גיגים בטווח של 130-260 גרם, בעומק עד 100 מטר .
השינוי היחיד שישפיע על העבודה זה צורתו של הגיג ובחירת גיג מחושבת מראש, על ידי דג המטרה, העומק וחוזק הדריפט .
ישנם גיגים שיורדים מהר ולכל צורה יש תנועת ירידה ייחודית ותנועת עליה (הקפצה).
על מנת שנאפשר למקל לבצע הקפצה ולא להתעייף, העבודה חייבת להיות וורטיקלית ככל שאפשר.
ב Slow יש לנו 2 ” אויבים” מרכזיים דריפט וקרקעית כרגע אעסוק בדריפט .
ככל שהדריפט חזק יותר, אנחנו נכנסים למצב של איבוד וורטיקליות, במצב הזה הזוית מורידה את התנגדות הגיג ולמעשה מתבצעת גרירה של הגיג, הסימן הברור למצב הזה שתאלצו להוסיף תנועה על מנת לייצר הקפצה, תחושת ההתנגדות של הגיג תעלם וזה מצב מעייף שעדיף להימנע ממנו .
כיום קיימים מספר פתרונות להתגברות על הדריפט, או אפילו להישאר על אותה נקודה , אבל במצב רגיל, ללא עזרים טכנולוגיים, ההתגברות על המצב הזה היא על ידי שימוש בגיג כבד יותר שיודע לרדת מהר יותר, עובי החוט אינו משתנה אבל גיג כבד יותר יאפשר לחוט לחתוך את המים טוב יותר וישמור על זמן עבודה וורטיקלי רב יותר, מה שיאפשר לכם זמן דייג אפקטיבי רב יותר .
ולא צריך להיבהל ממשקל, המקל, הוא זה שמבצע את עיקר העבודה זה נשמע מוזר אבל בעצם עבודה עם גיג כבד יותר היא קלה יותר כמובן בהתחשב במגבלות המקל והעומק.
העבודה ב Slow Pitch מחולקת ל3 סגנונות עבודה שונים
1. Slow Pitch
2. High Pitch
3. Long Fall
כל סגנון שונה מהאחר, בצורת העבודה קיימים מקלות שונים עבור כל סגנון וזה נתון שחשוב לבדוק לפני רכישת מקל .
על ההבדלים בסגנונות וההבדלים המקלות נעסוק בפרק ספציפי בנושא בעזרת סרטנים שיסבירו את העבודה בצורה פרקטית .
תפקיד המקל הוא להרקיד את הגיג, אבל הוא לא נועד לפמפם את הדג, או ללכת ראש בראש עם דג גדול.
בזמן פייט עם דג יש לדייג את האפשרות לבחור כיצד לנהל את הפייט, כמה לחץ יופעל על המקל וכמה על הרולר, בהורדת המקל למים אנחנו למעשה מעבירים את העומס מהמקל לרולר ומעלים את הדג על ידי כוח הרולר.
אישית אני אוהב חלוקה שווה ועם דג גדול מוריד מקל אבל שומר על גמישות תמידית של המקל אחרת מה הכיף בפייט .
ב Slow Pitch אנחנו משתמשים ב4 קרסים, 2 עליונות ו2 תחתונות, כפי שמתואר בתמונה, הסיבה היא שבשיטה הזאת הגיג עובד גם בירידה והחיבור של אסיסט כפול בכל צד ללא אפשרות של מגע אחד עם השני, מאפשרת לנו לקבל נעילה גם בירידה נעילה שהייתה מתפספסת בגיג רגיל עם קרס אחת.
אבל עצם העבודה עם 4 קרסים מאלץ אותנו להיות ערניים ולא להירדם עם הגיג על הקרקעית.
השימוש ברולר שוכב ולא בספינינג, מאפשר לנו לדעת ולהרגיש את הגיג בשנייה שהוא נוגע בקרקעית וזמן תגובה מהיר יותר, מהירות תגובה היא גורם מכריע בקרקעית או תקלות בעייתיות ואת זמן התגובה הזה לא ניתן לקבל ברולר ספינינג .
את השיטה הזאת לא ניתן ולא נכון לסכם במאמר אחד. זאת הייתה סקירה מאוד כללית על עקרון העבודה הבסיסי על מנת לתת מושג כללי על מה מדובר .
צאו לים תתפסו תהנו צלמו ושתפו …
תפיסות יתקבלו בברכה שחרורים באהבה.





