אפליקציה מיוחדת מאפשרת לציבור לדווח על מקרים של דיג לא חוקי. הבעיה: המשרד שאמון על האכיפה בתחום לא באמת פועל
סוף שנת 2015 החלה החברה להגנת הטבע להפעיל את מוקד Sea Watch. באמצעות אפליקציה מיוחדת, יכולים כל מי שהים חשוב להם — דייגים, גולשים, חובבי ספורט ימי וכל אזרח מודאג — לדווח על מפגעים ימיים, דיג לא חוקי או בעלי חיים פצועים. את האפליקציה הורידו כ-5,000 איש, ובשנה שעברה נשלחו דרכה 330 דיווחים על מפגעים שונים בים ו-197 דיווחים על דיג לא חוקי.
ב-19 מהמקרים הגיע פקח למקום בזמן אמת. באחד המקרים, לדוגמה, דווח על דיג של מין מוגן ושמו “טריגון”. פקח של רשות הטבע והגנים השיב אותו אל הים, על אפם ועל חמתם של הדייגים העבריינים. בשלושה מקרים אחרים הוסרו רשתות רפאים, כינוי לרשתות דיג שאינן בשימוש אבל נותרו בים וגורמות נזק רב. והיו גם שני צבי ים שנתפסו בטעות ברשתות דיג, קיבלו טיפול רפואי והושבו אל הים — כל זה בזכות דיווח בזמן אמת באמצעות האפליקציה.
הדיווחים הללו נשמעים כמו חלק ממגמה חיובית, אבל בפועל רק בארבעה מקרים נפתחו חקירות, ובאף אחד מהמקרים לא היתה הרשעה או אפילו הטלת קנס על העבריינים. מתוך 197 הדיווחים על דיג לא חוקי (כ-60% מכלל הדיווחים) נרשמו אפס הרשעות ואפס קנסות. את האצבע המאשימה בכל הקשור לאכיפת החוק הנוגע לדיג לא חוקי מפנים רבים כלפי משרד החקלאות, שאמון על האכיפה הימית. גם מבקר המדינה התייחס לכך בדוח המעקב שלו שהתפרסם בנובמבר אשתקד. “בחודשים ינואר־יולי 2015 נעשתה אכיפה ימית באמצעות סירה בים התיכון שלוש פעמים בלבד”, נכתב בדוח, לצד ביקורת כלפי המשרד על אי פתיחת תיקים משפטיים בנושא והיעדר “פעילות מתוכננת ויזומה לאכיפתה וצמצומה של פעילות כלי השיט הפועלים ללא רישיון דיג”.
מפעילי האפליקציה בחברה להגנת הטבע מסבירים ש”למרות פניותינו החוזרות והנשנות, יחידת הפיצו״ח (היחידה במשרד החקלאות האחראית לאכיפה) סירבה לעדכן את המוקד בהתפתחות הטיפול בדיווחים שהתקבלו אצלה. למיטב ידיעתנו, כמעט שום דיווח לא טופל”.
“עניין אכיפת הדיג הלא חוקי במשרד החקלאות פשוט לא עובד”, אומר אלון רוטשילד, מרכז תחום המגוון הביולוגי בחברה להגנת הטבע, “הגיע הזמן להעביר את אכיפת הדיג לרשות הטבע והגנים ולהקים שם יחידה ייעודית לנושא. דיג זה בעצם ציד בים, ובציד ביבשה מטפלת רשות הטבע והגנים. לפקחיה יש יותר ציוד אכיפה, כמו סירות, והם מנוסים בבניית תיקי ראיות כלפי העוברים על החוק”.
ממשרד החקלאות נמסר: “משרד החקלאות ער לצורך בשיפור ובחיזוק האכיפה לטובת שמירה מיטבית על משאב הדגה במקווי המים בישראל ופועל לשם כך. בשנה האחרונה תיגבר המשרד את כוחותיו בים התיכון ובכנרת באמצעות שכירת סירות לתגבור האכיפה, והוא מבצע רענון והכשרה של מפקחים בתחום האכיפה. בנוסף, המשרד קידם תיקון נרחב לתקנות הדיג, שמגבילות דיג בשיטות דיג אסורות”.
לקריאת הכתבה באתר הארץ לחץ כאן